Τι είναι η "Black Friday" ;

Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) είναι το ανεπίσημο όνομα της ημέρας που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου (μεταξύ 24 και 30 Νοεμβρίου), ημέρα η οποία έχει θεωρηθεί ως η αρχή της περιόδου των Χριστουγεννιάτικων αγορών στην χώρα από το 1952.

Κατά την ημέρα αυτή όλα τα καταστήματα κάνουν εξαιρετικές εκπτώσεις με αποτέλεσμα πλήθος κόσμου να σχηματίζει ουρές έξω από αυτά περιμένοντας να ανοίξουν για να προλάβουν να αγοράσουν αυτά που θέλουν.

Πια η Black Friday δεν γιορτάζεται μόνο στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη.


Πως ξεκίνησε...

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, γίνονταν διάφορες γιορτές και παρελάσεις στους δρόμους την επόμενη από την Ημέρα των Ευχαριστιών, με θέμα την γιορτή των Ευχαριστιών αλλά και τον Άγιο Βασίλη. Οι καταστηματάρχες φρόντιζαν να διαφημίζουν την ημέρα αυτή τα προϊόντα τους και να κάνουν επιπλέον προσφορές προκειμένου να προσελκύσουν το κοινό που ήδη είναι στους δρόμους και γιορτάζει. Σιγά σιγά άρχισε να γίνεται ένας "άγραφος νόμος" πως την ημέρα αυτή θα υπάρχουν προσφορές.

Το 1939, η γιορτή αυτή θα έπρεπε να γίνει 1η Δεκέμβρη με αποτέλεσμα να είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα μέχρι τα Χριστούγεννα. Έτσι ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Franklin D. Roosevelt, άλλαξε την ημέρα γιορτής των Ευχαριστιών, από την τελευταία Πέμπτη του Νοέμβρη στην δεύτερη από το τέλος του.


Γιατί ονομάστηκε έτσι;

Δύο είναι οι επικρατέστερες εκδοχές!

Φαίνεται οι έμποροι να συμπλήρωναν στα τετράδιά τους με κόκκινο στυλό τις απώλειες - ελλείμματα και με μαύρο στυλό τα κέρδη. Την ημέρα αυτή υπήρχαν σε όλους μόνο κέρδη, οπότε άρχισαν να αποκαλούν την ημέρα "Μαύρη Παρασκευή".

Η άλλη εκδοχή αφορά την τρομερή κίνηση που επικρατούσε στους δρόμους και τα πάρα πολλά αυτοκίνητα.


#FamousBlackFriday

Στην Famous γιορτάζουμε όλο τον Νοέμβριο με

  • Εκπτώσεις έως 80%
  • Δωρεάν Μεταφορικά άνω των 9€
  • Δώρο αδιάβροχο ρολόι με αγορές άνω των 29€
  • 10€ αυτόματη επιπλέον έκπτωση για αγορές άνω των 49€